Khasiat Rumpai Laut (Seaweed)
- Membantu menurunkan kolesterol dalam tubuh.
- Membantu merawat gastrik.
- Bertindak sebagai Antikulat dan Antibakteria.
- Membantu menurunkan tekanan darah tinggi.
- Memberi tenaga dan menguatkan sistem tubuh.
- Membantu menstabilkan kandungan gula dalam darah.
- Membantu merawat penyakit gout.
- Memberi tenaga dan menguatkan sistem tubuh.
- Menguatkan tulang dan sendi.
- Meningkatkan sel rawan dan otot.
- Merawat penyakit gaut.
- Mencegah kanser
- Merawat Anemia.
- Menurunkan kolestrol dalam tubuh.
- Menyerap lebihan garam dalam tubuh(lumpuh).
- Melicin dan menegangkan kulit serta payu dara (anti penuaan).
- Memulihara sel-sel kulit mati (jerawat).
- Menpercepatkan penyembuhan luka.
- Menstabilkan kandungan gula dalam darah(kencing manis).
- Membersihkan tubuh dari reaksi radikal bebas.
- Menberi Kekenyangan(diet).
- Melancarkan sistem metabolisme.
- Memulihara usus kecil (sembelit).
Mi sayur rumpai laut Sabah
MI sayur diperbuat daripada rumpai laut memang tidak asing kepada mereka yang menjaga kesihatan dan pengamal makanan berasaskan sayur (vegetarian) di negara seperti Jepun dan Filipina. - Mereka mengetahui faedah kesihatan daripada alga laut itu dan telah menghasilkannya sejak sekian lama. Kini, Universiti Malaysia Sabah (UMS) dengan inovasi sendiri telah menghasilkan mi yang boleh meningkatkan kandungan serat dalam diet kepada lebih 30 peratus berbanding mi biasa.
- “Mi biasa hanya mengandungi kadar serat sekitar 0.5 peratus sahaja,” kata Pakar Sains Pemakanan UMS, Dr. Ismail Aswawi Kassim, Chan Pei Teng dan Norhafizah Ismail, yang memenangi anugerah perak pada Persidangan dan Pameran BioMalaysia 2010.
Produk berkenaan adalah hasil daripada penyelidikan mereka selama dua tahun yang mendapat tajaan daripada Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI).
Rumpai laut daripada jenis Red Kappaphycus alvarezii dan green Caulerpa lentillifera yang membiak dengan banyak di perairan Sabah terutama di pantai bahagian timur, dipilih untuk projek berkenaan berikutan kandungan kesihatan yang baik.
“Selain serat diet, rumpai laut ini juga kaya dengan sumber mineral, protein dan vitamin. Ia mengandungi jumlah lipid yang rendah dan jumlah Omega-3 yang mencukupi,” katanya.
Kajian yang dilakukan di peringkat antarabangsa mendapati bahawa Omega-3 sebagai asid lemak yang penting boleh membantu merendahkan trigliserida dan meningkatkan kolesterol HDL (kolesterol baik). Ia juga boleh bertindak sebagai antikogulen dan mengelakkan pembekuan darah.
Kajian juga menunjukkan bahawa Omega-3 boleh membantu merendahkan tekanan darah tinggi.
Pensyarah kanan Teknologi Makanan dan Bioproses di UMS, Patricia Matanjum berkata, mi sayur yang dihasilkan penyelidik universiti itu tidak mempunyai bahan penambah rasa atau pengawet.
Beliau yakin bahawa tarikan produk berkenaan terletak pada nilai antioksidanya yang tinggi.
“Antioksida seperti yang diketahui adalah baik untuk kesihatan yang berkaitan dengan jantung. Kajian kami menunjukkan bahawa kandungan antioksida di dalamnya meningkat selepas dididih. Mi berkenaan hendaklah dididih untuk selama lima hingga tujuh minit sebelum dimakan. Nutrien yang lain juga kekal stabil meskipun melalui suhu panas,” demikian menurut Matanjun.
http://www.naturalnews.com/000862.htmlbukti and kajian mengenai khasiat dan rahsia seaweedhttp://www.seaweed.ie/uses_general/MedicinalUses.html
No comments:
Post a Comment