April 23, 2013

LAI CHI KANG WITH SEAWEED

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....

Dah lama sgt Kak Zu x menulis...bukan apa,sibuk skit menguruskan keluarga dan pertukaran tempat kerja. Cukup je 3 tahun, warga JKR akan ditukarkan ke tempat yang baru untuk menimba pengalaman lain sebagai pembangunan kerjaya.

Oh ya...berkenaan dengan citer2 di facebook yang kata Rumpai laut ni xde collagen tu, Kak Zu pun xtau nk komen apa. Yang Kak Zu tahu rumpai laut ni mmg banyak nutrient untuk kesihatan dan mmg telah lama diamalkan oleh orang jepun...WHY JAPANESE EAT SEAWEED?? ada jugak yg sms kt Kak Zu yang kata takut makan seaweed ni sbb nanti kegagalan buah pinggang. Ada ke? Kalo macam tu mesti ramai orang jepun yang kene.Hmmm..cuba kita renung-renung kan. Bagi Kak Zu, kita makan apa pun, biar sederhana. Sebenarnya kalo kita makan ubat/vitamin pun boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang. Tapi kenapa makan ubat boleh sembuh? Kene ada caranya.

Untuk makluman, seaweed ni adalah sejenis sayur-sayuran yang berasal dari laut yang mempunyai nutrient dan khasiatnya yang tersendiri. INGAT. SEAWEED adalah SEJENIS SAYURAN. Masa kecik dlu Kak Zu suka tengok citer POPEYE d SAILORMAN...mkn jer spinach trus jd kuat...hehehe..mesej yang nak disampaikan adalah kita kene makan sayur untuk seimbangkan memberi tenaga dan vitamin dalam badan kita...xdela trus mkn je jd kuat..Same goes with seaweed..

Sibuk betul orang menanya btul ke seaweed tu xde collagen??? Kalo seaweed tu xde collagen sekalipun, seaweed mempunyai pelbagai vitamin di dalamnya...dlu masa kecik, kawan2 Tanya betul ke makan bayam tu bleh jadi mcm POPEYE???hehehe

OK la. Penat berceloteh. Hari ni Kak Zu nak post resepi baru..x la baru pun...hehehe...anyway it is YUMMY n Delicious...
 
LAI CHI KANG WITH SEAWEED
 
'Lai Chi Kang' or  some spelling version 'Len Chee Kang' is a cooling and healthy drink that can be serve with Sea Bird Nest. These basic recipe and simple ingredient are very easy to find and purchase at a local supermarket or at Chinese medicine stores.





Ingredient: (make for 2 - 3 bowls)

5 pcs  Red Dates
5 pcs  Dried Longan - crack the shell and take out the inner flesh
3 pcs dried winter melon candy
10 to 15 pcs lotus seeds
1 litre water
Rock sugar to taste
About 20g of Sea bird nest (Eucheuma Seaweed)



Methods:

  1.  Wash and soak the Sea Bird Nest for at least 4 to 5 hours. Changing water every 40 to 50 minutes.
  2. Boil the water and add in all the ingredient (except the sea bird nest). Let it boil under low heat for 1 1/2 hours.
  3. Add the prepared sea bird nest and simmer for 5 minutes.
  4. Serve hot or cold by adding ice cubes.
  5. Happy trying! 

No comments:

Post a Comment